Colosseum

Het Colosseum, wat een prachtig plek om te bezoeken als je een keer in Rome bent. Dit bouwwerk moet de zuivere krachten van het Romeinse Rijk naar voren laten brengen. In het Italiaans is het Colosseo, dit was ooit het aller grootste amfitheater in het gehele Romeinse Rijk. In de eerste eeuw na christus had keizer Vespasianus het doel voor ogen om vermaak en vertier te leveren aan de inwoners van Rome. Het grote Colosseum werd in het jaar 80 na christus voltooid en werd enorm groots gevierd en geopend door Titus. Titus vierde de opening zo groot dat er wel een spelen van honderd dagen werd georganiseerd, tijdens deze spelen werd er gevochten op een aangelegd meer binnen in het Colosseum. De bouw van het Colosseum was zo snel gedaan en was erg bijzonder. Het resultaat is echter geweldig. In het Colosseum was plaats voor maar liefst 50.000 bezoekers en was ook nog eens perfect symmetrisch. De binnenkant van het Colosseum was mooi ingericht met stenen en marmer. Tot aan het einde van het Romeinse Rijk was het Colosseum het amfitheater van Rome. Dit was de plek waar de gevechten gehouden werden en waar mensen op de proef gesteld werden gesteld, vaak waren dit gevechten tot de dood.Het grote Colosseum was eigenlijk bedoeld om de bevolking te vermaken met gewelddadige en wrede spelen. Gladiatoren waren ook nog eens slaven, zij zijn gevangen genomen tijdens de oorlogen. Deze slaven werden getraind in speciale scholen verspreid over Rome om tegen andere slaven te vechten van andere scholen. Het Colosseum heeft na de val van het Romeinse Rijk erg veel geleden onder vele plunderingen, van zowel steen en marmer en andere spullen die mee genomen konden worden. Maar ook is dit prachtige gebouw door natuurrampen erg veel beschadigd en is er nog maar een klein gedeelte van over. Zo is er een derde van het hele Colosseum verloren gegaan in deze tijden. Toch is er nog twee derde van het hele gebouw over en kunnen we hier tot nu de dag nog van genieten.


Als je een helder inzicht wil hebben in hoe het er vroeger aan toe ging in het leven van een Romeinse burger is het een goed idee om het Colosseum te bezoeken. Je kunt dan goed zien hoe de mensen geleefd hebben in het Colosseum en hoe er gevochten werd. Het is tegenwoordig ook nog eens mogelijk om de ondergrondse gangen te bezoeken, dit waren de gangen waar de oude Romeinse gladiatoren zich voorbereiden op het gevecht en is het zeker waard om eens te bekijken.


Het was de bedoeling voor een gladiator om te vechten tot er iemand dood was. Het publiek was er luidruchtig en gingen hard juichen en schreeuwen tijdens deze gevechten. Je kon elkaar bijna niet verstaan in het Colosseum. Soms was het ook nog eens zo dat de keizer de beslissing maakte of dat de gladiatoren dood moesten of mochten blijven leven. Ze mochten vaak blijven leven als ze goed hadden gevochten. Maar de eer die ze hadden was dan wel weg.